9 Most Common Problems With Artificial Grass and How to Solve Them

Fake grass installation comes with challenges. You can DIY, but professional installers are more versed in fixing these issues. Installing fake turf should be easy enough if you plan properly.

 

Fake turf installation problems are normal and can be easily prevented. Here we list down the most common fake grass installation problems. We also included possible workarounds to address them. We also have a great guide on how to install artificial grass to prevent these problems as well!

 

Problem # 1: Wrong Type of fake Grass

Wrong type of Grass

 

Unlike what most people think, there are a lot of fake grass varieties. Each type is designed for a specific use, with qualities that respond to a particular need. It’s common for first-timers to make this mistake. Sometimes, pet owners order fake grass meant for putting greens. They then end up with stiff grass blades that are uncomfortable for pets.

 

Solution: Proper Research

 

Don’t be ashamed. Ask (bring a checklist!) about the best type of fake turf for your intended use. Most companies have websites where you can check products and whether they fit your needs.

 

Problem # 2: Sinking Spots and Holes

Sinking Spots and Holes

 

If the base was not prepared properly, it will be prone to holes and sinking spots. These holes are not visible once the fake turf has been installed. They may cause future problems because water can accumulate in these crevices. Stagnant water can become a breeding space for insects, something that we are all better off without.

 

Solution: Install a Solid Sub Base

 

A good and solid sub base will make laying turf easy. It will hold everything together. This will stop your grass from sinking and prevent all other problems that come with it.

 

Problem # 3: Weed Growth

Weed Growth

 

One benefit of installing fake grass is convenience. There’s no need to apply any kind of harmful stuff to stop weed growth. However, there are times where tougher types of weed can still grow under your turf.

 

Solution: Install a Membrane

 

Installing a good membrane prevents weeds from growing through the grass. This membrane will then kill the weeds. Keep in mind though that if you have pets, it’s better to install the membrane at the bottom. This is because when you install it on top, there’s a chance that it may trap pet urine.

 

Problem # 4: Foul Odor

Foul Odor

 

Nobody likes a smelly lawn. But if you’re using fake turf as your pet’s potty or dog run, bad smells seem inevitable. Another concern during installation is the smell of adhesives. Some people even claim that they can smell the infill, days after their lawn has been installed.

 

Solution: Deodorizers

 

You don’t have to live with a bad smelling lawn. Trapped urine, adhesive, and infill smells are valid concerns. But, you can always buy deodorizers on the market to neutralize them. We suggest you buy one specially made for the turf you have. Distributors usually sell deodorizers that will not harm the material of their turf.

 

Problem # 5: Moss Buildup

Moss Build Up

 

The fake grass itself does not encourage the growth of moss or algae. However, organic matter or debris trapped in the grass does. Moss or algae is tricky to remove so in this case, prevention is the best course of action.

 

Solution: Use a Leaf Blower or Pressure Washer

 

Prevention is better than cure. Use a pressure washer or leaf blower at least once a weak to remove organic matter on your fake turf. This way, there’ll be no need to use harsh chemicals on the same lawn that you, your family, or pets play in.

 

Problem # 6: Lifted Edges

Lifted Edges

 

When the fake turf roll is not properly installed, the grass lifts at the edges. Visually, this will ruin the clean look you’re aiming for. But more so than this, the bigger issue is how these edges become trip risks. There’s nothing worse than an ugly lawn that’s also dangerous for the homeowners.

 

Solution: Use Fixings Around the Area

 

Use sturdy fixings to secure the edges of your lawn. This will guarantee that the edges will not lift and threaten your family or pets’ safety.

 

Problem # 7: Drainage Problems

Drainage problems are some of the worst issues when it comes to installation. A poor draining lawn will collect water in all the wrong places and lead to puddles. If not sorted early, you are looking at a future issue that will cost you a lot of money.

 

Solution: Use Rubbles

 

Dig and use rubbles to fill areas where you want drainage to be smooth. It’s a great way to make sure that liquids pass through easily. A word of caution, never use wet clay or granite dust under your fake lawn. This will only slow your drainage more. You may also end up with a useless drainage system.

 

Problem # 8: Visible Joint Lines

Visible Joint Lines

 

Aesthetics is one of the reasons why people choose fake turf. A line on a joint that runs all across the turf is the last thing you would want to see. That is, after all the money and time spent in your landscape project. Joint lines are caused by light bouncing off the grass blades that are pushed together.

 

Solution: Hire an Experienced Installer

 

Trying to fix this error at a later stage is futile and costly. To make sure this doesn’t happen, make sure you work with skilled and reputable installers. Refuse any offers to use timber or cable ties to push your turf rolls together.

 

Problem # 9: No/Limited Access to Warranties

No Limited Access to Warranties

 

Some fake grass from overseas come really cheap. But the problem is, if anything goes wrong, you’ll have to wait days to process warranties. This can push back your completion date. It’ll also be hard to check the product if it’s shipping from far away.

 

Solution: Go Local

 

Warranties are easier to process if you buy from a local company. It’s also easier to request free samples to better assess the turf quality.

 

The more you are aware of these issues, the better your chance of avoiding them. Getting everything right the first time is better than costly repairs in the future.

 

If you are a DIYer, these are the issues that you may face when starting your project. If you’re mindful about them, you’ll be able to pull off your project with no problems.

 

If you’re hiring a contractor, make sure to ask about these concerns and how they plan to tackle them. Don’t hesitate to list your questions and expectations. Remember, your lawn is the face of your home. It deserves all the care it can get.

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

JOIN THE CONVERSATION @MEGA.GRASS